3. Festival Alpsax Summer 2019

Glasbeniki BIO - Jérôme Laran

Jérôme Laran se je rodil leta 1978 in začel z igranjem saksofona, ko je bil star 9 let. Študiral je pri Claudu Delanglu na Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, kjer je leta 2002 tudi diplomiral, leta 2005 pa si je prislužil tudi licenco za učenje saksofona. Prejel je mnoge nagrade in priznanja, med njimi izstopata nagrada s strani Cziffra Foundation in prestižna nagrada »Révélation Classique«, podeljena s strani ADAMI leta 2004. Podpirajo ga tudi družbe Sasakawa, Meyer in Mécénat Musical Société Générale.

V Luksemburgu je leta 2000 zmagal na International Saxophone Competition in dosegal vrhunske rezultate tudi na mnogih drugih mednarodnih tekmovanjih, kot sta A. R. D. v Münchnu (2001) in Adolphe Sax v Dinantu (2002).

Nastopal je po Evropi, Ameriki in Aziji, kjer je izvajal koncerte in recitale v najprestižnejših dvoranah: Cité de la Musique, Salle Pleyel, Salle Gaveau, Auditorium du Musay d'Orsay v Parizu, Philharmonie v Berlinu in Kölnu, Victoria Hall v Ženevi, Opera City, Partenon Tama in Bunka Kaikan v Tokiu. Nastopil je tudi na festivalih, kot so Pablo Casals v Pradesu, Festival d'Automne v Parizu, Les Transclassiques, Voix Nouvelles, Musica, Ars Musica v Bruslju in Tokyo Summer Festival v Tokiu.

Kot solist je nastopil že z Orchestra de la Garde Républicaine, Orchestre National de Chambre de Toulouse, Itinéraire Ensemble, Wallonie Royal Chamber Orchestra, Orchestra des Lauréats du Conservatoire, Filharmonie Boruslav Martinu of Zlin (Češka republika), Radom Chamber Orchestra (Poljska) in drugimi.

Izdal je že več deset zbirk posnetkov, vključno s tremi solističnimi CD-ji, njegova zadnja plošča »Hikari« (Klarthe Records, Francija) pa je požela mnogo pohval kritikov. Poleg našteta je krasil strani mnogih revij, med katere spadajo francoska Vandoren Magazine in C. M. F. Magazine, Saxophone Journal iz ZDA, japonska revija Pipers, reviji Band Journal in The Sax ter avstralski Clarinet and Saxophone Journal.

Jérôme Laran je umetnik znamk Selmer in Vandoren ter svojo glasbo izvaja izključno s pomočjo produktov teh znamk.

Poleg vsega naštetega si vsakdanju kruh služi s poučevanjem saksofona na pariških konservatorijih Conservatoire Municipal W. A. Mozart in Conservatoire Municipal P. Dukas ter pogosto izvaja mojstrske tečaje po Ameriki, Aziji in Evropi.

Posnetke in dodatne informacije najdete na www.jeromelaran.fr.

Jérôme Laran