3. Festival Alpsax Summer 2019

Glasbeniki BIO - Jovana Joka

Jovana Joka (1985, Pula) je svojo glasbeno pot začela na glasbeni šoli Ivan Matetić-Ronjgov v Puli v razredu prof. Arduina Malpere. Šolanje je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Matjaža Drevenška ter na CNR v Lyonu (Francija) pri svetovno priznanem saksofonistu Jean-Denisu Michatu. Je dobitnica študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo za izvedbo Koncerta v Es-duru A. Glazunova z orkestrom RTV Slovenija in dirigentom En Shaom.

Je članica saksofonskega kvarteta ROYA QUARTET, katerega delo temelji na promoviranju slovenskih, hrvaških in poljskih skladateljev in s katerim redno koncertira po Hrvaški, Madžarski, Poljski, v Srbiji, Sloveniji, Franciji in Argentini. V svojih projektih se z iskanjem drugačnih glasbenih žanrov in oblik izražanja odmikajo od ustaljenih poti. Sodeluje tudi v jazzovski zasedbi JazzIstra Orchestra, ki združuje glasbenike iz Italije, Slovenije in Hrvaške.

Na Svetovnem kongresu saksofonistov v Zagrebu je skupaj z Levom Pupisom in Orkestrom Hrvatske vojske premierno izvedla skladbo Alaina Crepina Complicities za baritonski in sopranski saksofon.

Poleg aktivnega umetniškega udejstvovanja veliko pozornosti in ljubezni nameni pedagoškemu delu, kot profesorica saksofona na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer z učenci dosega najvišje rezultate na državnih tekmovanjih. Redno poučuje na različnih seminarjih: ALPSAX Summer v Kranjski Gori, EMONA delavnice v Ljubljani, Szczecinek Summer Saxophone Workshops na Poljskem, OrkesterkamP Bovec in Glasbeno poletje Podsreda.

Je vodja mladinskega saksofonskega orkestra SOS Junior pod okriljem KD Sekvoja, ki šteje 32 članov mladih saksofonistk in saksofonistov iz dvanajstih slovenskih glasbenih šol. Sodelovala je z različnimi orkestri, kot so Orkester Slovenske policije, Orkester Slovenske vojske, s Slovensko filharmonijo in Orkestrom SNG Opere in baleta Ljubljana.

Jovana Joka